Zakaj so vlaknine našemu telesu tako pomembne?

Modna muha: uživanje industrijsko pripravljene in rafinirane hrane!

No, ne smem povedati v kateri znani hitri restavraciji sem bila. Začudena sem bila ob pogledu s kakšnim navdušenjem se z industrijsko pripravljeno hrano prehranjuje toliko – oprostite „okroglih“ ljudi.

Danes sodobne kemijsko-živilske tehnologije, zaradi lažjega nadzora prehranskih parametrov in poenotenja iz prehrane izločijo otrobe, kalčke, riževe ovojnice in plevce, makro in mikroelemente, izločijo iz olja vse hranljive spremljajoče sestavine, skratka vse, kar kemijsko ni mogoče poenotiti… Preostanejo le do skrajnosti rafinirani škrobi, mono in di saharidi, enoznačne maščobne kisline in običajno z visokimi temperaturami denaturirane beljakovine.   Na prvi pogled se zdi, da je ustvarjena idealno hrana bodočnosti, laboratorijsko preračuna do zadnje molekule in kalorije ter sterilna.  Umetna barvila in okusi zakrijejo te pomanjkljivosti. Takšnim maksimalno prečiščenim hranilom pa je tudi maksimalno zmanjšana hranljiva vrednost in veliko pogledih ne zadošča za preživetje črevesnega mikrobioma in zadoščanju potreb človeškega organizma. Dolgotrajen vnos, pa je običajno razlog za nepopravljive posledice na prebavi in presnovi potrošnika.

Posledice so povečano tveganje  za bolezni srca in ožilja, metabolični sindrom, diabetična stanja, debelost, ter številnih kroničnih sprememb na prebavilih.

Iz rafiniranih živil je izginilo tudi brez števila vitaminov, aminokislin, fosfolipidov, različnih mikroelementov, ter vlaknin. A prav te biološko aktivne sestavine, so nujno potrebne za pravilno absorpcijo  in prebavo maščob, beljakovin in ogljikovih hidratov, kot tudi za uravnoteženje večine življenjsko važnih funkcij človeškega organizma.

Naravni koncentrati topnih in netopnih prehranskih vlaknin (inulinski koncentrati) iz uprašenega topinamburja (Topinambur pulver) v pripravkih  „Lymphosan“ iz Siberian Wellness v veliki meri popravljajo to situacijo.

 Učinki izdelkov Lymphosani – Siberian Wellness

 Zavirajo rast glive kandide (Candida albicans),odpravljajo napenjanja; sladkornim bolnikom pomagajo uravnavati raven sladkorja; ohranjajo funkcionalnost imunskega sistema ter zmanjšujejo nagnjenost k alergijam; imajo protivnetni, protibakterijski, antialergijski in antiaterosklerotičen učinek; pripomorejo k  stabilizacijo metabolizma in hormonskega ravnotežja ženskega in moškega organizma;ü  vežejo odpadne produkte, ki jih jetra izločajo v žolč in nato v črevesje ter tako preprečuje njihovo kopičenje v telesu. 

 

Biološko aktivni prehranski dodatki

Farmacevtski izdelki

Navodila za uporabo

Prehranske dodatke lahko uporablja vsakdo, tako zdravi kot bolni, lahko v preventivne namene, ali pa zaradi zdravljenja različnih bolezni.

Farmacevtski izdelki pa se uporabljajo šele po izbruhu bolezni in blažijo, ali odpravljajo posledice napak v življenjskem slogu, ali prehranjevanju.

Specifičnost delovanja

Velika večina prehranskih dopolnil ima velik razpon delovanja, ter lahko istočasno vpliva ali pomaga  različnim, med seboj povezane bolezenske procese.

Farmacevtski izdelki pa imajo ozek razpon delovanja. Za zdravljenje nekaterih različnih bolezni, ali celo samo različic iste , moramo uporabljati kar nekaj zdravil.

Strupenost in neželeni učinki

Velika večina prehranskih dopolnil je popolnoma naravnih, iz sestavin, ki so se več ali manj vedno nahajale v človekovi prehrani. Zaradi omenjenega, tako strupenost, kot neželeni učinki, ne pridejo v poštev.

Dejansko so umetni skoraj vsi farmacevtski izdelki, človeškemu organizmu tuji. Večino spremljajo neželeni stranski, ali celo škodljivi  učinki.

Jemanje skupaj z drugimi proizvodi

Kombinacija več prehranskih dopolnil naenkrat, se vsaj v večini primerov pokaže na povečanem  preventivnim učinku. In če pomislimo, da je bilo v  prehrani istočasno na desetine različnih biološko aktivnih sestavin, je to povsem logično.

Kombinacija več farmacevtskih izdelkov hkrati, pa je, ob dejstvu, da so te sestavine več ali manj organizmu tuje, pa lahko pripelje le do povečane zastrupljenosti telesa.

Hitrost delovanja

Učinek je počasen, vendar dolgotrajen.

Učinek je hiter, toda kratkotrajen, pogost rezultat pa zgolj neželeni vplivi in učinki.

Poleg vseh zgoraj omenjenih značilnosti, obstaja še ena, morda najpomembnejša. Kot smo že omenili, je večina od najbolj pogostih bolezni, vsaj 30, 50, včasih celo 90 odstotno rezultat prehranskih napak, ter pomanjkanja številnih, biološko  aktivnih sestavin v hrani. To pomeni, da  uporaba prehranskih dopolnil, lahko pripomore k oslabitvi, ali odstranitvi vzrokov bolezni. In kako farmacevtski izdelki delujejo? Na žalost poleg pozitivnih učinkov pogosto povzročijo tudi neželene posledice.

 

Za primer lahko vzamemo, trenutno zelo pogoste bolezni srca in ožilja. Kaj nam v tem primeru predlaga farmacevtska industrija? Predvsem številna zdravila. Ločena seveda, za znižanje krvnega tlaka, proti lepljivost in gostoti krvi, zmanjševanje holesterola… Ob tem je vsako zdravilo telesu tuje in ni nenevarno.  Pri tem pa je pomembno tudi to, da je vzrok vseh teh bolezni, pogosto posledica pomanjkanja biološko aktivnih sestavin, ki so v naši prehrani, na primer hranljivih vlaknin, omega 3 maščobnih kislin, vitamina  E, bioflavonoidov, fitoestrogenov in podobnih in prehranskih ter življenjskih napak, ki bi se jim z preventivnimi aktivnostmi prav lahko izognili.

 

Ali ni veliko bolj razumno in racionalno,  da bi na vzroke bolezni vplivali s sredstvi, ki so povsem naravna, in so potrjena z izkušnjami desetin generacij naših prednikov in zdravilcev z vsega sveta!

Shopping Cart